Sklep nie będzie działał poprawnie w przypadku wyłączenia obsługi plików cookies.
Troszczymy się o Twoją prywatność
Centrum preferencji prywatności
W serwisie VeloMarket.pl wykorzystujemy pliki cookies (ciasteczka) w celu usprawnienia działania serwisu, ułatwienia Ci korzystania z serwisu oraz dostarczenia Ci treści dostosowanych do Twoich potrzeb.
Część z plików cookie jest niezbędna dla funkcjonowania serwisu, a korzystaniem przez nas z pozostałych możesz zarządzać.
Akceptacja wszystkich plików cookies powoduje zapisanie w pamięci przeglądarki niezbędnych plików cookies (wykorzystywanych do prawidłowego działania strony), plików analitycznych (które pomagają nam poprawiać i ulepszać funkcjonalności serwisu), funkcjonalnych (zapewniają bardziej dopasowane usługi) oraz marketingowych (umożliwiających wyświetlanie dopasowanych treści). Kliknij „Akceptuję wszystkie cookies”, jeśli zgadzasz się na wszystkie pliki cookies.
Jeśli chcesz wybrać, na które pliki cookies wyrażasz zgodę, kliknij „Zmień ustawienia”. Pliki cookies możesz usunąć po ich zapisaniu przez nas. W tym celu możesz skorzystać z: odpowiednich funkcji przeglądarki internetowej, programów służących w tym celu lub odpowiednich narzędzi dostępnych w ramach Twojego systemu operacyjnego.
Administratorem Twoich danych jest ProEkspert Sp. z o.o. oraz niektórzy z nami współpracujący partnerzy.
Twoje wybory dotyczące plików cookies, wyrażane po zalogowaniu na naszym serwisie, są przypisywane do Twojego Profilu VeloMarket.pl i zachowują swoją ważność, gdy zalogujesz się na swój profil z innego urządzenia lub przeglądarki.
Są niezbędne do prawidłowego lub zoptymalizowanego funkcjonowania strony internetowej lub funkcjonalności, z których chcesz skorzystać, gdyż bez nich nie moglibyśmy poprawnie świadczyć usług, które oferujemy. Niektóre z nich zapewniają także bezpieczeństwo usług świadczonych przez serwis drogą elektroniczną. Możesz zablokować instalację niezbędnych plików cookies lub je usunąć przy pomocy ustawień przeglądarki, co w skrajnym wypadku może uniemożliwić w części lub w całości wyświetlanie się strony lub utrudnić poruszanie się po niej, w tym uniemożliwić korzystanie z niej.
Zapamiętują wybory dokonywane przez Ciebie zapewniając bardziej dopasowane usługi. Informacje zbierane przez tego rodzaju pliki cookies nie dostarczają danych na temat Twojej aktywności na stronach internetowych partnerów Serwisu.
Marketingowe pliki cookie stosowane są w celu śledzenia użytkowników na stronach internetowych. Celem jest wyświetlanie reklam, które są istotne i interesujące dla poszczególnych użytkowników i tym samym bardziej cenne dla wydawców i reklamodawców strony trzeciej. Brak zgody nie wpływa na korzystanie z serwisu.
Pliki cookies o charakterze analitycznym służą do pomiaru liczby wizyt i zbierania informacji o źródłach ruchu. Wykorzystujemy je w celu poprawy działania Serwisu pozyskania informacji, które treści cieszą się największą popularnością oraz jak użytkownicy poruszają się po naszym serwisie. Brak zgody nie wpływa na korzystanie z serwisu.
Darmowa dostawa do punktów Paczkomat® InPost dla wybranych produktów i zarejestrowanych klientów
Miód Chabrowy: powstaje z nektaru popularnego chabra bławatka-rośliny, która w Polsce uznawana jest powszechnie za chwast i rośnie na terenach wolnych od stosowania środków chwastobójczych. Pszczoły oblatują bławatki od początku czerwca do września. Chabry wyróżnia nie tylko piękny niebieskofioletowy kolor, po którym łatwo je rozpoznać, ale też ich właściwości lecznicze. Cenione są zwłaszcza za działanie moczopędne i przeciwzapalne. Picie naparu z suszonych kwiatów tej rośliny pomaga w kamicy nerkowej i zapaleniu pęcherza. Jego antybakteryjne działanie wykorzystywane jest w leczeniu schorzeń jamy ustnej, a nawet w zapaleniu spojówek. Nie dziwi więc, że miód powstały z jego nektaru jest uważany za równie wartościowy. Co ciekawe, bławatek ma nektarniki pozakwiatowe, dzięki którym nawet po jego przekwitnięciu pszczoły mogą zbierać z niego nektar.
Zastosowanie: W składzie miodu bławatkowego przeważają cukry proste-glukoza i fruktoza. Znajdziemy w nim także aminokwasy, białka i enzymy oraz kwasy organiczne. Obecne są także pierwiastki: sód, fosfor, potas, wapń i olejki eteryczne. Miód chabrowy ma bogaty skład chemiczny, ponieważ poza nektarem z samego bławatka zawiera nektar z innych kwiatów, które mniej licznie obrastają łąki. W miodzie tym wykryto największą ze wszystkich miodów zawartość lizozymu, około 15,28 ľg/g. Lizozym jest białkiem enzymatycznym, które tworzy wiele tkanek i błon komórek zwierzęcych i roślinnych. Co ważne, ma ono zdolność do rozpuszczania błon komórkowych bakterii, np. salmonelli, działa hamująco na wirus HIV-1, a także na niektóre grzyby. W badaniach ustalono także jego działanie przeciwnowotworowe. Enzym ten wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym (jako środek konserwujący), a także w medycynie. Naturalna wysoka zawartość lizozymu w miodzie chabrowym sprawia, że jest on wykorzystywany pomocniczo przy antybiotykoterapii, jako środek antybakteryjny i grzybobójczy. Sprawdza się także w leczeniu zakażeń jamy ustnej i układu moczowego. Miód ten wzmacnia odporność, chroniąc organizm przed bakteriami, wirusami i grzybami.
Nasi doradcy skontaktują się z Tobą w najbliższym możliwym terminie, w godzinach pracy infolinii - od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00-17:00 . w godzinach .