VeloMarket
Darmowa dostawa do punktów Paczkomat® InPost dla wybranych produktów i zarejestrowanych klientów
MIKRO BROWAR

MIKRO BROWAR "ECO" 2

NALEWAK METALOWY DO WINA Z ZATYCZKĄ

NALEWAK METALOWY DO WINA Z ZATYCZKĄ

MULTIMIERZ POM. STĘŻ. CUKRU I POT. ALKOHOLU

Zostań klientem VeloBanku i zapłać za ten produkt Final Price Default User 23,69 zł
Final Price Velo User 23,69 zł
SKU
MULTIWIN/ 405551'
MULTIMIERZ POM. STĘŻ. CUKRU I POT. ALKOHOLU Nowość na rynku! ​ Wskaźnik służący do pomiaru stężenia cukru w moszczu lub brzeczce piwnej wyrażonego w g/l lub w stopniach Ballinga oraz do określenia potencjalnej zawartości alkoholu w winie lub piwie (%).​ Jeden stopień Ballinga (1°Blg) odpowiada w przybliżeniu 10g cukru w 1L soku (moszczu).​ Urządzenie to skalowane jest w temperaturze 20°C. ​​GŁÓWNE ELEMENY MIERNIKA​- pływak (areometr) z naniesionymi trzema skalami (dla stężenia cukru g/l oraz w stopniach Blg); oraz potencjalnej zawartości alkoholu w %,​- probówka - do przeprowadzenia pomiaru. BADANIE MOSZCZU W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić do 2/3 wysokości analizowanym moszczem lub brzeczką piwną. Płyn nie powinien zawierać cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie, nie dotykał dna i ścianek probówki. Przykład: Załóżmy, że odczyt wyniósł dla badanego moszczu 20 stopni Blg, co odpowiada zawartości 200g/l cukru i oznacza, że potencjalna zawartość alkoholu w winie wynosić będzie 9,6 %. UWAGA: Dla ułatwienia, na skali zaznaczono różnymi kolorami zakresy początkowych stężeń cukru w moszczu, dla różnego rodzaju win, które chcemy otrzymać: - obszar bordowy (22 - 25 Blg°) - wina deserowe (słodkie), - obszar żółty (15 - 22 Blg°) - wina stołowe (wytrawne), Dla prawidłowego przebiegu fermentacji ważnym jest by stężenie cukru przed jej rozpoczęciem NIE przekroczyło22 do 25 Blg°. Jeżeli preferujesz wina bardzo słodkie dodawaj cukier w kilku porcjach np.: w 1, 5 i 12-tym dniu fermentacji. Wino można również dosłodzić po zakończeniu fermentacji. BADANIE BRZECZKI PIWNEJ Pomiaru zawartości cukru w brzeczce piwnej dokonuje się w analogiczny sposób jak dla nastawu wina. Na skali zaznaczono zakres zalecanych początkowych stężeń cukru w brzeczce kolorem bursztynowym (8 - 10 Blg°). Fermentację brzeczki piwnej uznaje się za zakończoną gdy odczyt mieści się w przedziale oznaczonym kolorem zielonym (0 - 2 Blg°). Wymiary produktu: - multimierz: wysokość 21,2 cm średnica 1,75 cm - probówka: wysokość 24,5 cm średnica zew. 2,2 cm średnica wew. 2,0 cm
Więcej informacji
Waga60.000000
Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie:MULTIMIERZ POM. STĘŻ. CUKRU I POT. ALKOHOLU
Twoja ocena
Sprzedawany przez
Wysyłamy w 72h-14dni
Zwrot do 14 dni
Kraj wysyłki
Polska
Sprzedawany przez
Kontakt

Zamów kontakt

Nasi doradcy skontaktują się z Tobą w najbliższym możliwym terminie, w godzinach pracy infolinii -  od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00-20:00 oraz w sobotę: w godzinach 9:00-17:00