VeloMarket
Darmowa dostawa do punktów Paczkomat® InPost dla wybranych produktów i zarejestrowanych klientów
Oliwa z oliwek z dodatkiem czosnku 500 ml ARISTEON

Oliwa z oliwek z dodatkiem czosnku 500 ml ARISTEON

Oliwa z oliwek z dodatkiem cytryny 1000 ml ARISTEON

Oliwa z oliwek z dodatkiem cytryny 1000 ml ARISTEON

Oliwa z oliwek EXTRA VIRGIN Dopia 1000 ml ARISTEON

Zostań klientem VeloBanku i zapłać za ten produkt Final Price Default User 205,79 zł
Final Price Velo User 205,79 zł
SKU
5050-6887F_20200302131242

Oliwa z oliwek EXTRA VIRGIN DOPIA w puszce o pojemności 1000 mililitrów.

To limitowana oliwa DOPIA tłoczona z oliwek pochodzących z najstarszych drzew oliwnych na greckiej wyspie Zakhynthos! To prawdziwa uczta dla koneserów oliwy z oliwek dostępna tylko przez krótki czas w roku. Dlaczego to właśnie grecka oliwa jest najlepsza? Tłoczona jest z oliwek zebranych w najlepszym momencie wzrostu. Tłoczona jest w idealnych warunkach w rodzinnym młynie z tradycjami sięgającymi 1850 roku. Szczelna puszka, która nie przepuszcza światła i powietrza, gwarantuje zachowanie smaku, zapachu i walorów odżywczych na bardzo długo. 

Oliwa tłoczona z najdojrzalszych oliwek

Na greckiej wyspie Zakhynthos panują idealne warunki do uprawy oliwek, dlatego rosną one tam przez cały rok. Te, które wykorzystano do tłoczenia oliwy DOPIA, zebrano z najstarszych drzew oliwnych, a niektóre mają nawet 2000 lat. To gwarantuje jakość i niepowtarzalny, głęboki smak. 

Oliwa tłoczona w młynie z tradycjami

To nie wszystko, bo oliwa z oliwek EXTRA VIRGN DOPIA tłoczona jest w rodzinnym młynie ARISTEON, co z greckiego oznacza "DOSKONAŁOŚĆ". Ta niezwykły młyn - istnieje od 1850 roku, dlatego na oliwkach i oliwie znają się tam jak nigdzie indziej. To daje pewność, że ta oliwa zadowoli Twoje kubki smakowe i spełni wszystkie wymagania! 

Tłoczenie ma znaczenie

Doświadczenie w produkcji oliwy jest bardzo istotne, ale równie istotny jest sam proces tłoczenia. To on gwarantuje najwyższą jakość i zmysłowy smak oliwy. Oliwa Aristeon DOPIA powstaje z najwyższej jakości oliwek, zebranych w najlepszym okresie wzrostu. Dodatkowo, w młynie utrzymywana jest temperatura poniżej 27 stopni, co pomaga zachować właściwości oliwy. 

Certyfikat jakości oliwy Aristeon

Jakość tłoczenia, naturalna uprawa oliwek i warunki panujące w tłoczni potwierdzone są specjalnym certyfikatem firmy TUV HELLAS. Ekologiczna oliwa z oliwek EXTRA VIRGIN DOPIA jest także oznaczona symbolem Chronione Oznaczenie Geograficzne Zakynthos (ChOG).  

Oliwa, która zachowuje świeżość na długo

Co jest największym wrogiem oliwy? Są to: promienie słoneczne i powietrze. Dzięki szczelnie zamkniętej, nieprzezroczystej puszce, masz gwarancję, że oliwa zachowa wszystkie swoje właściwości na bardzo długo. Dodatkowo nakrętka, która szczelnie zamyka się po pierwszym otwarciu, pozwala zachować smak i zapach oliwy na długi czas. A to bardzo ważne, bo oliwa Aristeon EXTRA VIRGIN DOPIA ma bardzo wyrazisty i głęboki smak, który powoduje, że poprawi smak każdej potrawy, do której jej użyjesz. Jednocześnie jest to na tyle delikatny smak, że oliwę lubią nawet dzieci!

Oliwa ARISTEON DOPIA - 5 największych zalet

  1. Oliwki do jej produkcji rosną w idealnym dla siebie klimacie 
  2. Tradycja tłoczenia w młynie Aristeon dają gwarancję jakości
  3. Posiada certyfikaty jakości
  4. Szczelnie zamknięta zachowuje długo swój zapach i smak
  5. Doskonała jako dodatek do bardzo wielu dań 

Doskonała do smażenia

Oliwa EXTRA VIRGIN nadaje się do smażenia! Elementem, który niejako określa, czy można smażyć jedzenie na oliwie z oliwek, jest tzw. punkt dymienia. Jest to graniczny moment, w którym tłuszcz, na którym smażysz danie, zaczyna się spalać, wytwarzając przy tym nieprzyjemną woń. Punkt dymienia wspomnianej oliwy będzie na poziomie 185°- 210°C. Granica może przesuwać się w górę przy oliwach wysokiej jakości, posiadających niską kwasowość i stosowne certyfikaty. Spokojnie można więc wysnuć wniosek, że oliwa z oliwek jest idealna nie tylko na zimno. Sprawdzi się również do obróbki termicznej żywności, w tym także do smażenia. Korzystaj z dobrodziejstw natury, jedząc smacznie i zdrowo!

Do czego stosować oliwę z oliwek?

Jak mogłaś/mogłeś przeczytać powyżej, na oliwie można smażyć. Oliwa z oliwek ma jednak szerokie zastosowanie w kuchni. Oliwa EXTRA VIRGIN doskonale komponuje się z warzywami, sałatkami, czy daniami z makaronem. Idealnie nadaje się także do sosów, czy do obiadowych surówek, a także do grillowanej ryby. 

Właściwości zdrowotne oliwy z oliwek

Jak wynika z badań, opisanych przez Sarę Edytę Gheribi z Uniwersytetu Łódzkiego, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia cechuje się przewagą kwasu oleinowego, który jest kwasem tłuszczowym jednonienasyconym (MUFA). Kwasy tłuszczowe jednonienasycone mogą pełnić ochronną rolę w profilaktyce miażdżycy i chorób serca, jako składnik zastępujący tłuszcze nasycone. Za korzystnym działaniem kwasów jednonienasyconych przemawiają niskie wskaźniki zachorowalności na chorobę wieńcową i miażdżycę wśród mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Liczne badania wskazują, że dieta bogata w oliwę z oliwek hamuje rozwój miażdżycy tętnic i obniża cholesterol w surowicy krwi. Kwas oleinowy (...) zapobiega tworzeniu się płytek miażdżycowych.

Oliwa z oliwek zawiera także kwasy tłuszczowe wielonienasycone (PUFA), niezbędne dla organizmu ludzkiego, gdyż organizm nie potrafi ich syntetyzować i muszą one być dostarczane z zewnątrz z pożywieniem. Te kwasy tłuszczowe wykazują bardzo istotny wpływ na zdrowie organizmu ludzkiego.

Wchodzą one w skład wielu preparatów leczniczych i suplementów diety. Mają bardzo istotne znaczenie w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia. Kwasy te w wieloraki sposób wpływają na układ sercowo-naczyniowy:

  • wpływają korzystnie na profil lipidowy, obniżają zawartość triglicerydów, cholesterolu całkowitego, cholesterolu frakcji LDL i VLDL oraz wolnych kwasów tłuszczowych
  • działają antyarytmicznie 
  • mają korzystny wpływ na ciśnienie krwi 
  • działają antyagregacyjnie, czyli przeciwzakrzepowo,
  • wykazują korzystny wpływ na śródbłonek naczyń
  • oddziaływują przeciwzapalnie

Z opracowania wynika, że związki fenolowe (oleeuropeina i kwas protokatechowy) zawarte w oliwie z oliwek pierwszego tłoczenia hamują oksydację makrofagów przez LDL. Co to znaczy? Mechanizm działania opiera się na własnościach przeciwutleniających, czyli hamowaniu generacji wolnych rodników, zdolności do ich zmiatania oraz zwiększania aktywności katalitycznej endogennych enzymów uczestniczących w neutralizacji wolnych rodników. Oliwa z oliwek po prostu oczyszcza nasz organizm. 

Z badań (...) wynika, że skwalen, zawarty w oliwie z oliwek wykazuje działanie chroniące przed tworzeniem i rozwojem komórek rakowych. 

Wykazano, że działanie β-sitosterolu na komórki nabłonka polega na zwiększeniu apoptozy, czyli samozniszczeniu komórek rakowych. Badacze  zaobserwowali, że β-sitosterol zmniejszył wzrost raka prostaty o 24%.

(fragment opracowania S.A. Gheribi "Właściwości zdrowotne oliwy z oliwek" Uniwersytet Łódzki, 2007)

Dodatkowe informacje













Więcej informacji
Waga1.050000
Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie:Oliwa z oliwek EXTRA VIRGIN Dopia 1000 ml ARISTEON
Twoja ocena
Sprzedawany przez
Wysyłamy w 1-2 dni robocze
Zwrot do 14 dni
Kraj wysyłki
Polska
Sprzedawany przez
Kontakt

Zamów kontakt

Nasi doradcy skontaktują się z Tobą w najbliższym możliwym terminie, w godzinach pracy infolinii -  od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00-20:00 oraz w sobotę: w godzinach 9:00-17:00